Echte heerlijke saffraanbroodjes! Dit keer gaan we niet voor de standaard met äggpensling en rozijnen maar een heerlijke twist met suiker! Borstel ze met boter en dip ze in suiker en je krijgt een echt luxe lussekatter die absoluut niet te weerstaan is!
Du behöver (40 st):
- 5 dl melk
- 50 g gist (voor zoet deeg)
- 1 g saffraan, 2 keer
- 1 theelepel basterdsuiker
- 200 g boter op kamertemperatuur
- 1 theelepel zout
- 2 dl basterdsuiker
- 14-15 dl tarwemeel
Pensling:
- 50 g boter
- 2 dl basterdsuiker
Gör så här:
- Verwarm de melk tot 37 graden.
- Verkruimel de gist in een kom en roer met de melk.
- Mortel de saffraan met 1 theelepel basterdsuiker, meng door de gist-melkmix.
- Voeg boter, zout, poedersuiker en bijna alle tarwemeel toe, bewaar een beetje voor het afbakken.
- Bewerk het deeg ongeveer 10 minuten in een machine of tweemaal zo ver met de hand tot een elastisch en glad deeg dat loskomt van de randen van de kom.
- Dek de kom af met plasticfolie en laat het deeg ongeveer 40 minuten rijzen tot dubbele grootte. Kneed het deeg glad op een met bloem bestrooide bakplaat en verdeel het in ongeveer 40 stukken. Rol elk stuk op tot een rol en rol de uiteinden in elke richting naar een S (zie afbeelding).
- Leg de bullar op de platen met bakpapier. Dek af met een bakplaat en laat 30-45 minuten rijzen. Verwarm de oven voor op 250 graden.
- Bak de lussekatter 6-8 minuten in het midden van de oven. Laat afkoelen op een rooster onder een bakplaat.
- Bestrijk de broodjes met gesmolten boter en doop ze in poedersuiker.
- TIP: Als je niet alle broodjes in één keer gaat serveren, vries ze dan in zonder ze met boter en suiker te bestrijken. Als je ze gaat serveren doe dat dan net ervoor. Dan zijn de broodjes het lekkerst en smaken ze elke keer als vers gebakken!
- Jag hoppas att det smakar bra! Hejdå.