Afbeelding: http://sweet-gula.blogspot.com/2016/12/saint-lucia-saffron-buns-lussekatter.html

De bästa lussekatterna!

Alhoewel Lucia afgelopen zondag gevierd is, betekent dat niet dat je geen lussekatter (saffransbullar) kan bakken! Ze zijn een van mijn favoriete baksels, uitstekend voor een heerlijke kerstbrunch (of voor nu) en zo simpel te maken.

Echte heerlijke saffraanbroodjes! Dit keer gaan we niet voor de standaard met äggpensling en rozijnen maar een heerlijke twist met suiker! Borstel ze met boter en dip ze in suiker en je krijgt een echt luxe lussekatter die absoluut niet te weerstaan ​​is!

Du behöver (40 st):

  • 5 dl melk
  • 50 g gist (voor zoet deeg)
  • 1 g saffraan, 2 keer
  • 1 theelepel basterdsuiker
  • 200 g boter op kamertemperatuur
  • 1 theelepel zout
  • 2 dl basterdsuiker
  • 14-15 dl tarwemeel

Pensling:

  • 50 g boter
  • 2 dl basterdsuiker
Lussekatter, bästa receptet på saftiga lussekatter - recept Leila Lindholm
Afbeelding: https://leilasgeneralstore.com/recipe/lussekatter/

Gör så här:

  • Verwarm de melk tot 37 graden.
  • Verkruimel de gist in een kom en roer met de melk.
  • Mortel de saffraan met 1 theelepel basterdsuiker, meng door de gist-melkmix.
  • Voeg boter, zout, poedersuiker en bijna alle tarwemeel toe, bewaar een beetje voor het afbakken.
  • Bewerk het deeg ongeveer 10 minuten in een machine of tweemaal zo ver met de hand tot een elastisch en glad deeg dat loskomt van de randen van de kom.
  • Dek de kom af met plasticfolie en laat het deeg ongeveer 40 minuten rijzen tot dubbele grootte. Kneed het deeg glad op een met bloem bestrooide bakplaat en verdeel het in ongeveer 40 stukken. Rol elk stuk op tot een rol en rol de uiteinden in elke richting naar een S (zie afbeelding).
  • Leg de bullar op de platen met bakpapier. Dek af met een bakplaat en laat 30-45 minuten rijzen. Verwarm de oven voor op 250 graden.
  • Bak de lussekatter 6-8 minuten in het midden van de oven. Laat afkoelen op een rooster onder een bakplaat.
  • Bestrijk de broodjes met gesmolten boter en doop ze in poedersuiker.
  • TIP: Als je niet alle broodjes in één keer gaat serveren, vries ze dan in zonder ze met boter en suiker te bestrijken. Als je ze gaat serveren doe dat dan net ervoor. Dan zijn de broodjes het lekkerst en smaken ze elke keer als vers gebakken!
  • Jag hoppas att det smakar bra! Hejdå.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eva van Maanens forunderlige reise gjennom Island (Del 3)

Kjære lesere, dit is helaas het laatste deel van mijn reisavonturen in IJsland. Ik zou er het liefst nog vele...

Duurzaamheid is niet te koop

Deze week een ander soort artikel dan normaal. Ik voelde de drang om over fast-fashion te schrijven. Nu is dit...

Een ster op het ijs

Toen de temperaturen in ons kleine kikkerlandje afgelopen week onder het vriespunt lagen, leek de gehele Nederlandse bevolking bezeten door...

Zo kom je deze winterweek door als een echte Scandinaviër

Het is al een tijdje geleden dat we in Nederland zo’n dik pak sneeuw hebben gehad, om nog maar te...

Hilma Af Klint: een andere wereld

Deze week werd aangekondigd dat het werk van de Zweedse kunstenares Hilma Af Klint zal worden tentoongesteld in het Australische...

december 2020
M D W D V Z Z
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Artikelen

Hej hej!

Bedankt voor het belanden op onze site. Ik zou het erg appreciëren als u deze site zou willen delen met uw mede scandinavië-liefhebbers en ons zou willen liken op facebook. Alvast bedankt. Met de aller aller vriendelijkste groeten,

Imme Smits

Hoofdredacteur en voorzitter Noorderlicht