In de keuken met Kyra: Hallongrottor

In het tweede semester van dit studiejaar (2023-2024) ben ik op uitwisseling geweest in Uppsala, Zweden. Daar komen veel fika’s bij kijken en dus ook veel inspiratie voor een nieuw recept.

Beeld: Rick van Staten // Foto achtergrond: Arla Sverige

Uiteindelijk besloot ik een recept voor Hallongrottor (Zweedse jamkoekjes) te delen. Tijdens een fika baking activiteit bij Göteborgs nation (een van de vele studentenverenigingen in Uppsala) had ik met een groepje meiden dit recept gemaakt, en het bleek erg makkelijk en lekker te zijn! Daarnaast had ik dit keer wat meer beperkingen met wat voor keukengerei ik kon gebruiken. Dat betekent dat dit een heel simpel recept is, dat iedereen met een oven en trek in koekjes kan maken.

Veel bakplezier!


  • 190 gram bloem
  • 65 gram suiker
  • 0,75 theelepel baksoda
  • 0,5 theelepel vanillesuiker
  • 0,25 theelepel zout
  • 175 gram boter
  • Frambozenjam

Verwarm de oven voor op 200°C op de heteluchtstand.

Meng de bloem, suiker, baksoda, vanillesuiker en zout samen in een kom. Snij de boter in kleine stukjes en voeg dit toe aan het bloemmengsel.

Kneed het samen totdat het een geheel vormt. Als het te plakkerig is, kan je nog een beetje bloem toevoegen.

Pak een beetje deeg en vorm hier een balletje van. Zelf vind ik het leuk om ze redelijk klein te maken: ik vorm balletjes van ongeveer twintig gram deeg per stuk.

Leg de balletjes deeg op een ovenschaal met bakpapier. Gebruik je duim of vinger om een kuiltje te maken waar je de jam in kan doen. Doe nu een beetje jam in de kuiltjes. Niet te veel, want dan gaat het overlopen in de oven.

Bak de koekjes in tien tot vijftien minuten gaar. Als ze lichtbruin beginnen te worden, zijn de koekjes goed. Laat de koekjes een beetje afkoelen op de bakplaat, maar geniet er zeker van als ze nog een beetje warm zijn! Dan vind ik ze zelf het lekkerste.

Geschreven door