De ‘vergeten’ gebieden van Scandinavië: Åland

Als je het de gemiddelde Zweed of Fin vraagt, weten ze eigenlijk allemaal wel waar je het over hebt. Åland is dat eilandengroepje waar alle boten tussen Zweden en Finland voor een korte tussenstop aanmeren, en het is een populaire vakantiebestemming. De gemiddelde Nederlander weet daarentegen vaak niet dat Finland een autonoom gebied heeft waar Zweeds de enige taal is. Althans, de laatste tijd kwam Åland wel een enkele keer in het nieuws vanwege het Russisch consulaat in Mariehamn. Wat is Åland? Waarom meren die boten daar toch steeds aan, waarom spreken ze er Zweeds en waarom heeft Rusland een consulaat in een gebied met ongeveer evenveel inwoners als de gemeente Culemborg?

Beeld: Rick van Staten

Åland, of in het Fins Ahvenanmaa, is een eilandengroep op de grens van de Oostzee en de Botnische golf, gelegen tussen Zweden en Finland. Administratief gezien is Åland een regio van Finland, en daarmee deel van de EU, Schengen- en het Eurogebied. Toch zijn er een behoorlijk aantal voetnoten die de archipel een bijzondere status geven. Allereerst is Åland een autonome regio.

Met andere woorden: Helsinki heeft in de praktijk niet veel te zeggen over Ahvenanmaa. Sterker nog, als je op Åland bent is er weinig dat je aan Finland doet denken. Allereerst de taal: svenska och inget annat. Åland heeft haar eigen vlag, waaronder op Åland geregistreerde schepen varen. Bovendien zijn zelfs de kentekens, postzegels en internetadressen Ålandeigen. Alleen de postcodes vallen in het Finse systeem.

Toen Finland in 1917 de onafhankelijkheid uitriep, rees opnieuw de vraag wat te doen met Åland. In een referendum stemde 95% van de Ålänningarna voor hereniging met Zweden. Dit was de regering in Helsinki een doorn in het oog, omdat ze Åland graag als neutrale buffer tussen Finland en Zweden wilde zien. De kwestie werd in 1921 aan de Volkenbond voorgelegd, welke besloot dat de archipel Fins zou blijven, mits autonomie en het behoud van de Zweedse cultuur gegarandeerd bleven. Bovendien werd de demilitarisatie verder vastgelegd. Rusland stond er echter op dat zij hierop zouden toezien. Finland ging akkoord, en het consulaat in Mariehamn, opgedragen met het controleren van de demilitarisatie, werd een feit.

De Ahvenanmaan itsehallintolaki (Självstyrelselag, of de Zelfbesturingswet van Åland) is nog steeds van grote culturele waarde voor de bevolking. In de loop der jaren is de algemene identiteit van de Ålänningarna ook veranderd van ‘Zweden in ballingschap’ naar een eigen Ålandse identiteit. Ook de demilitarisatie is tot op de dag van vandaag van kracht: Finland mag geen soldaat op Åland stationeren. Omwille van dit verdrag zijn de inwoners van Åland uitgezonderd van de Finse algemene dienstplicht.

De uitzonderingspositie van Åland gaat echter verder dan alleen zelfbesturing. Als uitoefening van haar autonomie hield Åland een eigen EU-referendum. De bevolking stemde voor toetreding samen met de rest van Finland, maar wel met een aantal voetnoten: het Ålandsprotokoll. Hierin staan een aantal uitzonderingen voor Åland vastgesteld. De belangrijkste: Åland maakt geen deel uit van de Europese belastingunie. Dit omdat de Lagting, het parlement van Åland, bang was de belangrijkste inkomstenbron van de regio te verliezen: toerisme. Gek is het niet dat dit het meeste geld in het laatje brengt. Åland heeft namelijk de meeste zonuren van heel Scandinavië, prachtige natuur, vele pondjes tussen de eilandjes en het bekende recht tot wildkamperen geldt ook in de archipel.

De uitzonderingspositie binnen de EU maakt bovendien dat alle schepen die Åland aandoen belastingvrije winkels aan boord mogen hebben. Niet zo vreemd dus dat elk schip van Stockholm naar Helsinki voor een kwartiertje aanmeert in Mariehamn. En voor het toerisme werkt het inderdaad prima: voor twee tientjes heb je al een retourtje Stockholm-Åland. Maar het is natuurlijk ook handig voor de dertigduizend inwoners die per dag ruim vijftien afvaarten naar onder andere Stockholm, Turku, Helsinki en Tallinn zien, en daarmee de best verbonden haven van heel Scandinavië hebben.

Kortom, Åland is een stuk meer dan een rare, opvallend korte, tussenstop op je reis naar Tallinn. De archipel kent een rijke geschiedenis met een grote omslag van militaire vesting naar een gebied waar geen kogel te vinden is. Maar ook voor de toerist die liever in de zon ligt te bakken is Åland een prima bestemming. Sterker nog, misschien is het wel de toegankelijkste bestemming in heel Scandinavië: Je kan gewoon je eigen Scandinavische taal praten, hoeft geen rekening te houden met wisselkoersen en als je ’s ochtends vroeg in Stockholm op de boot stapt ben je met de lunch al in hartje Mariehamn.

Geschreven door