In de keuken met Kyra: Kladdkaka

Als echte chocoladeliefhebber en iemand die al haar hele leven in Zweden komt, ben ik een besliste kladdkaka fan. Kladdkaka is een Zweedse chocoladetaart die van binnen plakkerig en zacht is. Ik heb het ondertussen al heel vaak gegeten bij verschillende Zweedse bakkerijtjes. Nou zijn ze natuurlijk altijd lekker, maar de allerlekkerste versie is te vinden in Ljugarn op Gotland, in een bakkerijtje genaamd Espegards Konditori. Na jaren gevraagd te hebben om het recept is het mij afgelopen zomer – toen ik eindelijk Zweeds sprak – gelukt.

Voordat je denkt dat ik nu een geheim recept deel: ik heb het recept iets aangepast waardoor het nu veganistisch is. Maar wees niet gevreesd en schrik niet af van de kikkererwten: het is echt een heel lekker recept en komt erg dicht bij de versie van Espegards Konditori. Aan het einde van het recept kan je een tip van de bakkerij vinden die ik in geen enkel ander recept heb gezien!

Het is een van de makkelijkste taarten om te maken en je hebt er nog geen uur voor nodig. Dus heb je zin in een lekkere chocoladetaart? Bakken maar!

Ingrediënten

Ingrediënten

190 gram bloem
40 gram cacaopoeder
½ theelepel zout
½ theelepel espressopoeder
(optioneel)
200 gram pure chocolade
200 gram (veganistische) boter
160 ml aquafaba (het vocht uit
een blik kikkererwten*)
270 gram kristalsuiker

*De kikkererwten zelf kan je invriezen om later te gebruiken en je proeft geen smaak van kikkererwten in de kladdkaka. Ik heb meestal één of twee blikken nodig voor 160 ml aquafaba.

Toppings (optioneel)

Poedersuiker
(Veganistische) slagroom**
Verse bessen/frambozen/
aardbeien

**Het lekkerste is om zelf de slagroom op te kloppen (en dus niet een spuitfles te kopen) en hier geen of weinig suiker bij te doen. Zo past het goed bij de zoete taart.

Instructies

1. Verwarm de oven voor op 175°C

2. Gebruik een taartvorm van 24 centimeter in diameter. Maak de ring los, leg bakpapier op de onderkant en maak de ring weer vast aan de bodem zodat het bakpapier vastgeklemd wordt. Knip het overige bakpapier af. Vet de ring in met boter en plak stroken bakpapier erop zodat alles met bakpapier bedekt is.

3. Smelt de boter en chocolade au bain-marie.*

*Au bain-marie

Plaats een pot met de boter en de chocolade boven een pan met een laagje kokend water. Zelf hang ik altijd een klein pannetje in een grote pan. Het water moet de kleine pan niet aanraken. Door de stoom wordt de boter en de chocolade langzaam verhit en brandt het niet aan. Roer het mengsel af en toe door, en als het helemaal gesmolten is, kan je de kleine pan uit de grote pan halen en opzij zetten.

4. Zeef de bloem en cacao in een bak en voeg het zout en het espressopoeder toe. Meng dit.

5. Doe de aquafaba en de suiker in een andere kom en mix dit met een handmixer voor een paar minuten, totdat het wit is geworden en het sporen achterlaat.

6. Voeg de gesmolten boter en chocolade toe aan de aquafaba en suiker. Meng dit.

7. Voeg de droge ingrediënten toe en meng dit met een garde totdat er geen bloemsporen meer te zien zijn. Meng het niet te lang.

8. Giet het mengsel in de taartvorm en plaats het in de oven.

9. Bak de taart voor ongeveer 17 minuten. De bovenkant moet gebakken zijn, maar de binnenkant moet nog wel zacht zijn.

10. Haal de taart uit de oven en plaats het in de vriezer. Dit is de tip van Espegards Konditori. Laat de taart helemaal afkoelen in de vriezer. Als de taart begint te bevriezen kan je het in de koelkast zetten.

11. Bij het serveren kan je poedersuiker over de taart strooien. De taart is het lekkerst met (niet al te zoete) slagroom en verse bessen/frambozen/aardbeien.

12. De taart blijft een paar dagen goed in de koelkast, dek de taart wel af als je deze in de koelkast zet. En als je naar Gotland gaat, zou ik je zeker aanraden naar Ljugarn te gaan en de kladdkaka van Espegards Konditori te proberen. Eet smakelijk!

Geschreven door