In de keuken met Kyra: Kanelbullar

“Geen huisgemaakte appeltaart?” vroeg een teleurgestelde klant bij het café in Stumpel, de boekhandel waar ik werk. “Nee, jammer genoeg niet, maar ik heb wel zelf deze kanelbullar gemaakt.” antwoordde ik. Met wat twijfel besloot de klant het te proberen. Tien minuten later wilde hij er nog één.

Ik verdien niet alle lof: het is ook gewoon een heel lekker recept. Daarom deel ik dit recept met liefde voor alle bakkers onder ons. Stroop je mouwen op, zet een muziekje aan en neem de tijd: ze smaken het allerlekkerste als je er tijd en liefde in stopt.

Ingrediënten

Deeg

 • 500 ml sojamelk*; 50 gram verse gist / 14 gram instant gist; 150 gram plantaardige boter op kamertemperatuur;
 • 90 gram witte basterdsuiker;
 • 1 theelepel zout;
 • 1 eetlepel kardemom**;
 • 780 gram tarwebloem.

Vulling

 • 150 gram plantaardige* boter op kamertemperatuur;
 • 90 gram basterdsuiker;
 • 2 eetlepels gemalen kaneel.

Topping

 • Ca. 150 ml sojamelk;
 • Parelsuiker**.

* In plaats van sojamelk kan je ook koemelk gebruiken en in plaats van plantaardige boter kan je normale boter gebruiken. In plaats van sojamelk als topping kan je ook ei gebruiken, beide zorgen voor de mooie bruine kleur op de bullar.

** Je kan gemalen kardemom gebruiken, maar het allerlekkerste is als je zelf de kardemom fijnmaalt. Dit is wel een tijdrovend werkje, maar naar mijn mening het lekkerste. Maal de kardemom fijn door de groene peultjes open te breken en de zwarte peperachtige korrels fijn te malen. Hele kardemom en gemalen kardemom zijn beide in de meeste supermarkten te koop.

*** Parelsuiker is te vinden in wat taartenwinkels en online. Of koop het (goedkoop) in Scandinavië!

 1. Verwarm de melk tot ca. 37 °C (lichaamstemperatuur). De melk moet neutraal aanvoelen: niet warm of koud. Verkruimel de verse gist in een kom / doe de instant gist in een kom. Giet hier de opgewarmde melk bij en roer tot de gist is opgelost.
 2. Voeg hieraan de boter, suiker, zout, kardemom en bloem toe en kneed het deeg ongeveer tien minuten in een keukenmachine. Als je die niet hebt, kan je het met de hand kneden. Ik raad aan om het dan iets langer te kneden. Het deeg moet dusdanig stevig zijn dat je het kunt aanraken zonder dat het erg aan je vingers blijft kleven.
 3. Dek de kom af en laat het deeg ongeveer 30 minuten rijzen, of tot het twee keer zo groot is geworden. Dit kan gewoon op het aanrecht of in de oven op rijsfunctie. Zorg ervoor dat de kom groot genoeg is!
 4. Meng de boter, suiker en kaneel voor de vulling.
 5. Leg het deeg op een met bloem bestoven oppervlakte en kneed het deeg licht. Voeg indien nodig extra bloem toe, totdat het deeg zijn plakkerigheid verliest en niet aan het oppervlak blijft kleven. Rol het deeg uit tot een grote rechthoek van ongeveer 1 cm dik. Het deeg moet horizontaal ongeveer 40 cm breed zijn.
 6. Verdeel de vulling gelijkmatig over het deeg. Vouw het deeg een keer dubbel (over de verticale lijn, de rechthoek blijft horizontaal dus even lang).
 7. Snijd het deeg met een pizzasnijder/mes in 20 plakken van ongeveer 2 cm breed. Maak een inkeping, twist het deeg en draai het daarna in een knoop met het uiteinde onder de bulle. Zie de afbeelding hieronder.
 8. Leg de kanelbullar op een bakplaat met bakpapier en dek ze af met een handdoek. Laat ze 30 minuten rijzen.
 9. Verwarm de oven voor op 230 °C.
 10. Strijk de sojamelk/het ei over de kanelbullar. Bestrooi de bullar met parelsuiker.
 11. Bak ze in het midden van de oven tot ze goudbruin zijn. Dit duurt 8-10 minuten, maar hou ze goed in de gaten: het gaat heel snel. Als je meerdere bakplaten hebt, doe er dan één tegelijk. Anders worden de bullar op de onderste bakplaat niet goed gebakken.
 12. Leg de bullar op een rooster en laat ze afkoelen.

Instructies kanelbullar indraaien (beeld: Gilles Tijmes)

Geschreven door