Het Noorden op het Eurovisie 2023

Het Eurovisie komt eraan! Nog maar een paar dagen en dan wordt in Liverpool het driedaagse televisiespektakel ingeleid op 9 mei. Nergens anders is het liedjesfestijn zo populair als in Scandinavië. De landen sturen dan ook altijd sterke nummers. Of ook dit jaar het Noorden het lukt om door te gaan naar de finale is uiteraard nog maar de vraag. Nu, zo'n paar dagen voor het Eurovisie begint, is het de perfecte tijd om nog even goed te kijken naar hun inzendingen. De perfecte aanleiding voor onze redactieleden Luca Bos en Rick van Staten om alle liedjes uit Noorwegen, Zweden, Denemarken, Finland en IJsland te recenseren.

Noorwegen

Alessandra – Queen of Kings

De Italiaans-Noorse Alessandra won de Noorse voorselectie Melodi Grand Prix met een voorsprong van 95 punten op de nummer twee. Het nummer Queen of Kings mocht de show afsluiten, een positie die al vaker gunstig uitkomt voor Eurovisie-artiesten, aangezien het nummer dan vers in het hoofd blijft zitten. 

Alessandra Mele werd in 2002 geboren in de Italiaanse regio Ligurië bij een Italiaanse vader en Noorse moeder. In 2021 verhuisde ze naar Noorwegen om dichter bij familie te zijn en om in Lillehammer aan de muziekschool ‘LIMPI’ te studeren. In 2022 deed ze mee aan The Voice waar ze in de liveshows geëlimineerd werd. 

Het nummer Queen of Kings gaat over volledig jezelf kunnen zijn. Alessandra kwam dan ook uit de kast als biseksueel. Het nummer mixt EDM en pop tot een bombastisch geheel. Ook haar Italiaanse roots zijn terug te horen in het nummer, tijdens de live versie opent het nummer met een Italiaanse intro. Waarom dit stukje niet op Spotify staat is mij ook een raadsel. Op het podium werd ze tijdens de nationale finale vergezeld door vier dansers. Verwacht ook veel lichtstralen en knipperende lichten. Het kleurenpalet van de outfit is goud en zwart. De outfit heeft veel weg van een koninklijk kostuum, met korset en een kroontje. Aan de zang valt ook niet veel aan te merken, Alessandra zingt live bijna net zo goed als in de studio, en richting het einde van het nummer weet ze er zelfs nog een fluittoon uit te gooien. Om zo’n hoge noot te kunnen zingen is echt veel oefening nodig en ze doet het maar mooi. Bij de bookmakers staat ze momenteel op plek vijf en met een beetje geluk maakt ze dit ook nog eens waar. Noorwegen is dit jaar zeker een kanshebber voor de winst!

– Luca

Zweden

Loreen – Tattoo

De overwinning van Loreen in Melodifestivalen dit jaar was niet onverwacht, aangezien ze al eens eerder de harten van zowel Zweden als Europa had weten te overwinnen met haar hit Euphoria. Dit jaar zijn er dan ook hoge verwachtingen van Loreen, die dit jaar mogelijk Zweden gelijk kan zetten met Ierland voor het meeste aantal overwinningen op het Eurovisiesongfestival. De Eurovisie-top die zo lang is nagestreefd door de Zweden is nu dan eindelijk in handbereik. 

Loreen lijkt dan wel op dit moment haar grote hit Euphoria op te volgen, maar een makkelijke weg is het nooit geweest. Het is namelijk niet de eerste keer dat Loreen haar hit uit 2012 probeerde te overtreffen. In 2017 deed Loreen wederom mee aan Melodifestivalen, maar haar experimentele nummer Statements wist niet eens de finale te bereiken. Het is dus verre van zeker of de muziek van Loreen altijd mensen weet toe te spreken.

Tattoo is in ieder geval een stuk minder experimenteel dan Statements, en neigt meer naar het dramatische popgeluid van Euphoria. Wellicht zorgt dit ervoor dat het nummer nu al zo hoog wordt ingeschat. Toch is het zeker niet een goedkope Euphoria 2.0, het nummer heeft geheel een eigen identiteit. Die eigenheid komt grotendeels door de inspiratie die het haalt uit haar Berberse achtergrond, zowel in de muziek als de opvoering. Bovendien heeft het een veel betoverendere klank dan Euphoria. Het nummer begint dan ook rustig en traag, maar Loreen schuwt nooit voor een beetje dramatiek en al snel weet ze haar karakteristieke uithalen te bereiken. Ondanks de dramatische Loreen-uithalen blijft die mystieke klank gedurende het hele nummer hoorbaar. Zal ze hiermee ook de rest van Europa weten te betoveren?

– Rick

Wil je meer weten over Melodifestivalen en hoe de Zweedse voorselecties nou precies werken? In de aankomende zomer-editie van Noorderlicht kan je er alles over lezen!

Denemarken

Reiley – Breaking my heart

Dit jaar wist Reiley het Deense Melodi Grand Prix te winnen met zijn nummer Breaking my heart; ter ongenoegen van de nummer twee Nicklas Sonne die achteraf nogal los ging op Instagram. Denemarken heeft gedurende de hele geschiedenis van het Eurovisie Songfestival sterke resultaten weten te behalen, zal de jonge Reiley dat dit jaar ook weer lukken?

De jonge Reiley. Nou ja, jong, dat ligt er aan wie je het vraagt. Volgens sommige is hij 20, andere 23, maar volgens het Faeröerse nieuws is hij 25. En dat kunnen we het beste aanhouden, omdat hij tevens de eerste Faeröerder is die meedoet aan het songfestival. De Faeröerder was bekend geworden op TikTok en werd vooral onder Zuid-Koreanen verrassend populair. Toch hoopt hij nu door mee te doen namens Denemarken aan Eurovisie dichter bij zijn wortels in het Noorden te komen. 

Ondanks dat hij als persoon vernieuwend en grensverleggend is, is Breaking my heart een redelijk tam popnummer, met een cliché thema: de mislukte liefde. Het heeft echter wel een lekkere beat en is een aardige oorwurm. De overdreven vocoder in de refreinen zal niet iedereen zijn ding zijn, maar het nummer is zeker niet verkeerd en zal Denemarken waarschijnlijk wel weer een aardige plek opleveren. Alleen zal het Eurovisie in 2024 waarschijnlijk niet in Tórshavn gehouden worden…

– Rick

Finland

Käärija – Cha Cha Cha

Finland wordt dit jaar vertegenwoordigd door Käärijä, de artiestennaam van de 29-jarige Jere Pöyhönen uit Helsinki. Het nummer Cha Cha Cha staat hoog bij de bookmakers, momenteel op plaats twee! Dit jaar zou nog wel eens goed kunnen uitpakken voor Finland. 

De naam Käärijä komt van het Finse woord ‘Kääriä’, wat zoiets als ‘iemand die iets rolt’ betekent. Dit komt voort uit een grap dat Käärijä graag gokt, en dus vaak met dobbelstenen rolt. Käärijä is zelf een redelijk rustig en erg vriendelijk persoon, zijn stage personality is voor hem dan ook puur een creatieve uitlaatklep. Hij spreekt ook niet zo goed Engels, wat voor grappige situaties zorgt bij interviews.

Käärijä won de Finse voorselectie Uuden Musiikin Kilpailu met een landslide winst, hij behaalde 343 punten méér dan de Portion Boys op de tweede plaats! Dat is ook wel logisch want het nummer is perfect voor het festival. Käärijä zegt zelf over het nummer: “It’s Crazy, It’s Party” en dat is zeker waar! Het nummer mixt hardcore met pop en rap en is vooral bij de eerste keer luisteren erg heftig. Live wordt Käärijä vergezeld door 4 Cha-cha-cha dansers in knalroze pakjes. Käärijä zelf draagt een groene boxers-outfit en zijn kenmerkende bloempotkapsel. Het podium wordt omgebouwd tot een boxing-ring, waar Käärijä als een gek rond rent en vooral rond schreeuwt. Hij zingt over het feit dat als de introverte Finnen eenmaal een piña colada hebben gedronken, zij eindelijk durven te dansen en los durven te gaan.

Het nummer is tip en top Eurovisie en maakt zeker kans om met de winst naar huis te gaan. Finland staat bekend om haar heftige rock en metal scene en stuurt ook regelmatig harde nummers naar het festival. Zal Finland net als Lordi in 2006 weer met de winst naar huis gaan?

– Luca

IJsland

Diljá – Power

Op IJsland wordt de Eurovisie-inzending gekozen via Söngvakeppnin, een altijd gezellig en soms nogal kneuzerig programma. Afgelopen jaren heeft IJsland een paar interessante en sterke nummers gestuurd, die echter niet altijd even populair waren. Bijna had IJsland gewonnen met de charmante Daði Freyr, die beide jaren dat hij deelnam gedwarsboomd werd door corona. Vorig jaar had IJsland echter minder succes met Systur en hun nummer Með hækkandi sól, die weliswaar zeer goed zongen maar niet de harten van Europa wisten te veroveren met een nogal traag nummer. Voor IJsland is het Eurovisie dus altijd een kansspel, waarbij men nooit zeker is van het resultaat.

Dit jaar heeft IJsland gekozen voor de jonge IJslandse Diljá en haar nummer Power. Mijns inziens doet ze in ieder geval recht aan de titel van het nummer, want krachtig zingt ze zeker. Power gaat over het achterlaten van een giftige relatie, het terugpakken van je eigen kracht en verdergaan. De kracht van het nummer wordt enigzins tenietgedaan door het nogal suffe “P-P-P-Power” die elk refrein terugkomt. Diljá maakt het goed met haar verder sterke stem, die met een ruig randje het lied net wat krachtiger maakt. Hoewel ze soms op de rand van schreeuwen staat, vind ik Power een sterke inzending en verwacht een aardig resultaat voor IJsland dit jaar. 

Toch wil ik wel even melden dat mijn persoonlijke voorkeur uitgaat naar de IJslandse uitgave van dit nummer – Lifandi inn í mér. De IJslandse tekst is iets poëtischer van aard en werkt daarom net iets beter. Elke artiest is overigens verplicht in de eerste ronde van Söngvakeppnin een IJslandse versie van hun nummer te zingen, en mogen, zoals Diljá dit jaar heeft gedaan, in de finale pas een Engelse versie opvoeren. 

– Rick

Geschreven door