Gotlandspannkaka

Deze ovenpannenkoekjes worden al honderden jaren als dessert geserveerd op het eiland Gotland. Traditioneel worden ze gemaakt op eerste kerstdag met overgebleven rijstepap van kerstavond. Gotlandspannkaka wordt ook bij andere gelegenheden geserveerd, zoals op bruiloften.

Uitgelichte afbeelding: https://ylvasbakverkstad.com/gotlandsk-saffranspannkaka/

Aangezien ik van plan ben om op Gotland te gaan studeren leek het mij een goed idee om me te gaan verdiepen in Gotlandse (eet)tradities en geschiedenis. Ik ben een grote fan van tomtegröt (rijstepap) en voeg ook aan heel veel gebak saffraan toe, laat dit er nu net allebei inzitten! Dit leek me het perfecte gerecht: makkelijk, snel, lekker én een lesje Gotlandse traditie: nu kör vi!  

Afbeelding: https://ylvasbakverkstad.com/gotlandsk-saffranspannkaka/

Zoals we de Gotlandspannkaka vandaag de dag zien werd die ontwikkeld in de tweede helft van de negentiende eeuw, toen mensen de rijst, de saffraan en de suiker aan de reeds bestaande recepten toevoegden. Het was een heel feestelijk dessert voor degenen die het konden betalen vanwege de prijs van zowel suiker als saffraan. 

Traditioneel worden ze geserveerd met slagroom en dauwbramenjam. Ben je benieuwd naar recept van deze jam? Laat het weten in de reacties! 

Du behöver: 

Risgrynsgröt/ Tomtegröt/ rijstepap: 

Bereidingstijd: 1 uur, serveringen: 4 (voor de Gotlandspannkaka heb je hier maar 1 servering van nodig)

  • 180 g kortkorrelige rijst
  • Een flinke snuf zout 
  • 800 ml melk 
  • 400 ml water
  • 1 cassia-kaneelstokje (optioneel)

Gotlandspannkaka: 

Bereidingstijd: 1 uur, serveringen: 10

  • 1 servering van de tomtegröt/ rijstepap 
  • Koude boter, om in te vetten 
  • 3 eieren 
  • 400 ml melk 
  • 2 eetlepels suiker 
  • 1 g saffraandraadjes
  • 1 handvol amandelen, fijngehakt
Afbeelding: https://ylvasbakverkstad.com/gotlandsk-saffranspannkaka/

Gör så här:

Tomtegröt: 

  • Doe de rijst en het zout in een pan en voeg 400 ml water toe.
  • Breng aan de kook op middelhoog vuur, blijf roeren. Zet het vuur laag en roer de melk erdoorheen.
  • Laat het nog rustig 35 minuten sudderen, af en toe roeren. Je wilt de rijstkorrels niet te veel breken.
  • Als de pap te dik wordt voordat de rijst zacht is geworden, pas de consistentie dan aan met meer melk.
  • Rijstepap wordt meestal warm gegeten met koude melk (ik vind amandelmelk het lekkerste) en een beetje suiker en gemalen cassia-kaneel. Soms wordt een klontje boter toegevoegd om het geheel wat smeuïger te maken.
  • Laat het geheel afkoelen om de Gotlandspannkaka te maken. 

Gotlandspannkaka:

  • Verwarm de oven voor op 200 graden en vet een ovenschaal in.
  • Doe de koude rijstepap in een grote mengkom.
  • Meng in een aparte kom de eieren met melk en giet ze samen met de overige ingrediënten in de pap.
  • Meng tot alles goed gemengd is, giet het beslag in de voorbereide schaal, tot een diepte van ongeveer 3 cm.
  • Bak tot ze mooi goudbruin zijn.
  • Smakelijk! 
Afbeelding: https://ylvasbakverkstad.com/gotlandsk-saffranspannkaka/

Om het vegan (m.u.v. de eieren) te maken kan je de koemelk vervangen door een plantaardige melk, bijvoorbeeld soyamelk van Alpro. De boter kan je vervangen door plantaardige boter, bijvoorbeeld van Flora Plant. 

Geschreven door