Muziektips – Zomer 2023

Over de hele wereld wordt prachtige muziek gemaakt, zo ook in de Noordse landen. In dit artikel zal ik voor de vijf grote ‘Scandinavische’ talen drie verschillende nummers in de schijnwerpers zetten. Per taal zal ik kijken naar een klassieker van voor 2010, een recent nummer uit 2020-2023 en nog een derde nummer dat wat mij betreft ook wat aandacht verdient. Houd er rekening mee dat ik vooral pop-, folk- en indiemuziek luister en dat dit artikel dus lekker subjectief is. Ik heb desondanks geprobeerd om nummers uit te kiezen die niet te veel op elkaar lijken. Veel luisterplezier!

Noors

Klassieker:
Kjærlighet er mer enn forelskelse
Gaute Ormåsen – 2006

In 2006 bracht Gaute Ormåsen het nummer ‘Kjærlighet er mer enn forelskelse’ uit. Het was direct een hit in Noorwegen. In dit emotionele nummer zingt Gaute over zijn partner die gevoelens voor hem aan het verliezen is. Hij drukt haar op het hart dat hij altijd van haar zal blijven houden, zelfs als zij niet meer van hem houdt. Een perfect nummer voor een gebroken hart.
Een leuk feitje over de artiest is dat hij in 2022 deelnam aan het Eurovisie Songfestival namens Noorwegen. Dit deed hij samen met Ben Adams als ‘Subwoolfer’ met ‘Give That Wolf A Banana’. Verstopt in een geel wolvenpak wisten ze met dit hysterische lied de 10e plaats te behalen. Omdat ze in de pakken onherkenbaar waren, is er lang speculatie geweest over de echte identiteit van de twee zangers. Er werd lang gedacht dat het Ylvis was, de makers achter ‘What Does The Fox Say?’. In februari 2023 werden Gaute en Ben tijdens de Noorse nationale selectie voor het Eurovisie Songfestival ontmaskerd.

Nieuw:
Eg e glad i deg
TØFL – 2022

De pop-rock band TØFL uit Stavanger werkt hard aan hun carrière. Ze zing-en in het Stavanger dialect, een herkenbaar dialect vanwege het gebruik van de skarre-r (een harde letter ‘R’ in de keel), terwijl het grootste deel van Noorwegen de rulle-r gebruikt (een rollende ‘R’ voor op de tong). Op 30 september 2022 kwam hun debuutalbum ‘Eg fins, WTF?!’ uit. Dit album is een
vrolijke ode aan het leven, met al haar pieken en dalen. Mijn favoriete nummer van het album is ‘Eg e glad i deg’. De zanger durft in dit nummer niet ‘Ik hou van jou’ te zeggen tegen een vriendin, bang dat het de hele vriendschap kapot zou maken. Toch is het nummer heel upbeat en vrolijk. Het nummer eindigt triomfantelijk, nadat de zanger uiteindelijk ‘Ik hou van jou’ durft te zeggen.

Honourable mention:
Beklager
Ballinciaga – 2022

De jongens van Ballinciaga stonden in 2022 regelmatig op nummer 1 in de Noorse hitlijsten. Verscholen achter roze maskers maakt het trio de beste ‘Russemusikk’. In het examenjaar van de Noorse middelbare wordt de ‘Russetiden’ gevierd. Over dit Noorse gebruik zou ik nog een heel artikel kunnen schrijven, maar deze tijd wordt gekenmerkt door feestende leerlingen, heel veel alcohol en een feestbus waarmee door de stad gereden wordt. Voor deze leerlingen is ‘Russemusikk’ dan ook een perfecte uitlaatklep. Deze muziek bestaat vaak uit een elektronische beat met een tekst over seks, drugs en alcohol. In het nummer ‘Beklager’ betuigen de jongens van Ballinciaga spijt over alle dingen die ze onder invloed van alcohol en drugs uithalen op een feest, zonder dat hun moeder dat weet. Sorry mama…

Zweeds

Klassieker:
Fångad av en stormvind
Carola – 1991

In 1991 wint Carola het Eurovisie Songfestival met het nummer ‘Fångad av en stormvind’. Het vrolijke nummer beschrijft het gevoel gevangen te zijn door een storm van verliefdheid. Carola is een van de bekendste Zweedstalige artiesten, met een groot repertoire aan prachtige muziek! Het nummer
behaalde in 1991 samen met Frankrijk de gedeelde eerste plaats. Nadat in 1969 vier landen het festival hadden gewonnen, werd er een tie-breaker regel ingevoerd. Aangezien Carola vaker 12 punten had gekregen, ging zij met de trofee naar huis. Carola is in Zweden een controversieel figuur vanwege haar geloof. Ze praat namelijk veel over God en is deel van de kerk Livets Ord; een kerk die in Zweden veel kritiek heeft gekregen, omdat het op een sekte lijkt.

Nieuw:
Komplicerad
Miss Li – 2020

OORWURM ALERT!! Ze drinkt te veel, kan geen compromissen sluiten en heeft mood swings. In ‘Komplicerad’ zingt Miss Li over alle redenen waarom je niet verliefd op haar moet worden; ze is namelijk nogal gecompliceerd. Onder alle ironie in de songtekst schuilt een onzeker meisje dat hoopt dat iemand van haar ‘gecompliceerde’ kanten zal kunnen houden. Het nummer is een perfect popliedje en het refrein blijft nog dagen in je hoofd zitten. Miss
Li zong in het begin van haar carrière voornamelijk in het Engels, maar is nu overgeschakeld naar het Zweeds. Ze heeft haar Engelse roots niet volledig achtergelaten: voor de liefhebber is er ook een Engelse versie die ‘Complicated’ heet, maar ik vind (niet geheel verrassend) de Zweedse versie de beste!

Honourable mention:
Seven eleven
Norlie & KKV – 2019

Het raam staat open en de stadse geluiden van Stockholm vloeien naar binnen. Het is het begin van de zomer en Norlie & KKV liggen naast hun partner in bed. In ‘seven eleven’ wordt gezongen over een simpele vorm van liefde: Gewoon samen zijn, samen naar de 7-Eleven gaan, samen muziek luisteren en samen in bed liggen. Het nummer legt het gevoel van jong zijn vast, alle keuzes liggen nog open en het leven is soms verwarrend, maar ze vinden rust bij elkaar. Je denkt bij Scandinavië waarschijnlijk niet aan zwoele zomers, maar ook tijdens de Scandinavische zomer wordt er genoten van het lekkere weer en de lange dagen. Dit nummer is een perfecte toevoeging aan dat warme gevoel.

Deens

Klassieker:
Smuk som et stjerneskud
Olsen Brothers – 2000

In 2000 winnen de Olsen Brothers het Eurovisie Songfestival met het nummer ‘Fly On The Wings Of Love’. In Nederland was hun winst echter niet live op televisie te volgen. De finale vond plaats op 13 mei 2000, de dag van de Vuurwerkramp in Enschede. Dit is de enige keer dat een Eurovisie finale niet live is uitgezonden in Nederland. ‘Smuk som et stjerneskud’ is de Deense versie
van dit nummer. Deze vrolijke ode aan de liefde doet vanwege de trommels en fluit soms wat Afrikaans aan. Vlieg op de vleugels van de liefde mee over de Deense savanne met de Olsen Brothers.

Nieuw:
Den Dejligste Boy
Benjamin Hav – 2021

Als je op zoek bent naar een Deense partyhit ben je met ‘Den Dejligste Boy’ aan het goede adres. Tijdens het luisteren waan je je in een Kopenhaagse club. Benjamin vindt in de mensenmassa de ogen van een mooie jongen waar hij daarna mee danst. Benjamin vindt zijn origine in de rap, een element wat ook in dit nummer naar voren komt. Daar komt ook bij kijken dat de tekst niet altijd even logisch is, maar als je daar doorheen kijkt, zie je dat het nummer over de jacht in de club gaat. De mix van rap en electropop vult elkaar heel goed aan. Een perfect nummer om op in te drinken!

Honourable mention:
Pilfingerdansen – remix
Sigurd Barrett – 2020

Een nummer met de prachtige songtekst: “Fliep flap flubberdup” kan alleen maar goed zijn. Dit liedje is een remix van Sigurd Barrett’s ‘Pilfingerdansen’ uit 1999. Sigurd Barrett is in Denemarken bekend van het kinder tv-programma ‘Sigurds Bjørnetime’. Op 4 oktober 2020 werd op Dumpert een filmpje geplaatst waar Kanye West rapt op dit nummer. Het filmpje ging viraal en hierdoor kwam het nummer in oktober 2020 zelfs op de 23e plaats in de Nederlandse Top 40 terecht. Het leuke aan het nummer is dat het onder elk filmpje wel lijkt alsof men op de beat danst. De tekst van het nummer is dan wel onzin, maar het Deense accent is duidelijk te horen. Ik fliep flap nog wel even verder!

Fins

Klassieker:
Ievan Polkka
1928/1996

‘Ievan Polkka’ is een Fins nummer uit 1928, geschreven door Eino Kettunen. Het nummer wordt gezongen in het Karelische dialect en gaat over Eva, een meisje dat ‘s nachts het huis uitsluipt om de hele avond met de zanger de polka te dansen. De bekendste versie van dit nummer is de acapella versie van Loituma uit 1996. Op 26 september 2006 wordt het filmpje ‘Leek Spin’ op You-
Tube geüpload. In dit filmpje draait een meisje uit de anime-serie Bleach met een prei op de melodie van Loituma’s Ievan Polkka. Dit was een van de eerste grote memes in de geschiedenis. Een versie van de zangeres Hatsune Miku vergaarde nog meer populariteit en belandde zelfs in Just Dance 2016.

Nieuw:
GAY
Benjamin Peltonen – 2022

De titel van ‘GAY’ spreekt voor zich. Benjamin Peltonen zingt dat er een nieuwe tijd aangebroken is waar queer liefde normaal is, en iedereen die het daar niet mee eens is, heeft pech. Benjamin heeft in het nummer kritiek op de conservatieve samenleving waar homoseksualiteit nog steeds niet volledig geaccepteerd is. De ironie spat van de tekst af; de Finse versie van Thierry Baudet wordt door het slijk gehaald en de steentijd moet eens afgelopen zijn, aldus Benjamin. Hij sluit het nummer af met een statement: ‘Durf uit de kast te komen, want er zijn genoeg anderen die van je zullen houden voor wie je bent.’

Honourable mention:
Frendi

Mouhous – 2019

‘Frendi’ is een donker hip-hop nummer over eenzaamheid. In de drukke wereld van tegenwoordig heeft niemand tijd om vrienden te zijn, wat ervoor zorgt dat de jongens van Mouhous eenzaam worden en zich vergrijpen aan drank en drugs. In het refrein zingen ze: ‘Ik wou dat ik een vriend als mezelf had’. Ondanks de donkere songtekst heeft het nummer een goede beat en melodie, wat het een perfect nummer voor de club maakt. Die eenzaamheid is eigenlijk wel typisch voor de introverte Finnen. In een land dat bekend staat als het ‘gelukkigste land ter wereld’ is het soms best lastig om te praten over depressieve gevoelens. Bij het aantal zelfmoorden per 100.000 inwoners scoort Finland nog steeds hoger dan het Europese gemiddelde.

IJslands

Klassieker:
Fröken Reykjavík
Friðrik Dór – 2016

Oké dit is dan geen klassieker, maar ik ken maar weinig oude IJslandse muziek. ‘Fröken Reykjavík’ verdient daarentegen wel de aandacht. Toen ik in 2016 op IJsland was, hoorde je dit nummer overal op de radio. In het nummer wordt de hoofdstad Reykjavík gepersonifieerd tot een prachtige vrouw, waar Friðrik Dór verliefd op is. Dit toont de liefde van de zanger voor zijn thuis-
stad. In het nummer komen verschillende bekende plekken in Reykjavík voorbij, waaronder de winkelstraat Austurstræti, het standbeeld van Arnarhóll en het Hljómskála Park. Het is een rustig popnummer met akoestische, maar ook elektronische invloeden. Een fijn nummer voor een lange IJslandse roadtrip.

Nieuw:
Það vex eitt blóm fyrir vestan
Fjallabræður – 2023

Dit betoverende nummer wordt gezongen door het IJslandse mannenkoor Fjallabræður. Het nummer is gebaseerd op een gedicht van de IJslandse dichter Steinn Steinarr en is al meerdere malen gecoverd. In het westen van het land groeit één enkele bloem. Deze bloem luidt de lente in en kenmerkt de hoop voor betere tijden. Na de lange donkere winter is het eindelijk tijd dat
zon terug komt. Dit gevoel van hoop raakt mij heel diep en ik word zelf altijd emotioneel van dit nummer. Doordat het nummer door een koor gezongen wordt, voelt het heel groots, wat alleen maar bijdraagt aan dit gevoel. Op het moment van schrijven heeft het nummer nog geen 8000 streams op Spotify, erg jammer, want het is een prachtig nummer!

Honourable mention:
Þú hefur dáleitt mig
Aron Brink – 2017

‘Þú hefur dáleitt mig’ deed in 2017 mee aan Söngvakeppnin, de IJslandse selectie voor het Eurovisie Songfestival. Het nummer is intens vrolijk en perfect voor een mooie zomerdag. Het nummer bleef toen ik het voor het eerst hoorde zo lang in mijn hoofd zitten, dat ik de volledige songtekst in het IJslands uit mijn hoofd leerde. Ik kan hem overigens nog steeds volledig meezingen. Aron vergelijkt de persoon waar hij over zingt met het noorderlicht. Die verandert zijn wereld in een prachtig sprookjesland. Het nummer is heel blij en heel cheesy, maar die gevoelens komen nou eenmaal kijken bij verliefdheid!

Geschreven door