Foutieve uitspraken van Pippi Langkous

Veel mensen zullen haar wel kennen: Pippi Langkous. Ze is een fictief figuur bedacht door de Zweedse kinderboekenschrijfster Astrid Lindgren en is internationaal bekend. De boeken zijn naar meer dan vijftig talen vertaald en de films en de televisieserie zijn ook in meerdere landen uitgebracht. Doordat zo veel mensen het Zweedse kinderfiguur kennen, zijn er ook bepaalde uitspraken van haar bekend geworden. Er zijn echter ook uitspraken die aan Pippi worden toegeschreven die helemaal niet van haar zijn.
Beeld: Gilles Tijmes

Er zijn veel werken over Pippi Langkous verschenen: het eerste boek over het Zweedse meisje werd voor het eerst uitgegeven in 1945. Later zijn er nog twee boeken over haar uitgebracht. Daarnaast zijn er ook nog acht korte verhalen over Pippi verschenen, waarvan een verhaal ook liedjes bevat. Ook zijn er toneelstukken opgevoerd en zijn er strips van het meisje met de rode vlechten verschenen in het Zweedse kindertijdschrift Klumpe Dumpe. Bovendien zijn er ook speelfilms, een televisieserie en tekenfilms in verschillende talen uitgebracht.

Doordat Pippi Langkous wereldwijd zo bekend is, is het niet gek dat veel uitspraken van haar ook bekend zijn. Op de website van Astrid Lindgren (www.astridlindgren.com) is er zelfs een kopje gewijd aan de uitspraken van Pippi. Naast uitspraken die ze wel gedaan heeft, zijn er ook uitspraken die niet van haar zijn. Niet elke misquote is even bekend en niet van elke is de oorsprong bekend.

Det har jag aldrig provat förut, så det klarar jag helt säkert!

Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan!

Allereerst misschien wel een van de bekendste foute uitspraken van Pippi: “Det har jag aldrig provat förut, så det klarar jag helt säkert!” (“Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan!”) Hoewel deze uitspraak veel terug te vinden is als uitspraak van Pippi, heeft Astrid Lindgren deze dus niet bedacht. De vraag is dan natuurlijk waar deze uitspraak dan wél vandaan komt. Martin Jørgensen, medewerker bij Hjørring Bibliotek, deed hier onderzoek naar en heeft deze vraag gesteld aan het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de werken van Astrid Lindgren. Als antwoord kreeg hij dat er een vermoeden was dat Pippi deze uitspraak doet in een Nederlandse nasynchronisatie van een van de films of afleveringen van de serie. Jørgensen heeft toen navraag gedaan bij Richard Thiel, die werkt voor kjoek.nl, een Nederlandse website over kinderboeken. Hij kon dit vermoeden niet bevestigen: ook in de Nederlandse vertalingen en nasynchronisaties doet Pippi deze uitspraak niet. Het is dus niet bekend waar de uitspraak vandaan komt. Er is een uitspraak die wel bedacht is door Lindgren, die op deze foutieve uitspraak lijkt. Als Tommy vraagt of Pippi piano kan spelen, antwoordt zij: “Hoe zou ik dat kunnen weten, als ik dit nog nooit gedaan heb?” Wellicht bestaat er een verband tussen deze twee uitspraken, maar deze is tot op heden niet aangetoond.

Lass dich nicht unterkriegen. Sei frech, wild und wunderbar

Laat je niet kisten. Wees brutaal, wild en wonderbaarlijk

Naast deze misquote zijn er nog meer foutieve uitspraken van Pippi. Zo is “Lass dich nicht unterkriegen. Sei frech, wild und wunderbar.” (“Laat je niet kisten. Wees brutaal, wild en wonderbaarlijk.”) ook niet van het Zweedse meisje. Deze uitspraak is afkomstig uit Duitsland. Jochen Mariss, een Duitse auteur, heeft deze tekst op een kaart gezet, onder een foto van een kind dat verkleed is als Pippi. Een andere uitspraak is “I am the sea and nobody owns me.” (“Ik ben de zee en niemand bezit mij.”). Pippi doet deze uitspraak wel in de Canadese tekenfilmserie over haar, maar deze tekst is niet geschreven door Astrid Lindgren.

I am the sea and nobody owns me

Ik ben de zee en niemand bezit mij

Ondanks de bekendheid van Pippi Langkous kloppen dus niet alle uitspraken van haar die op het internet staan. Doordat er zo veel publicaties zijn die ook nog eens in veel talen beschikbaar zijn, is het niet verwonderlijk dat er uitspraken bekend worden die niet door Astrid Lindgren geschreven zijn. Wellicht komt dit door foutieve vertalingen of door verkeerde interpretaties van de (vertaalde) boeken, films et cetera die over Pippi verschenen zijn. Het is dus belangrijk om voorzichtig te zijn met het gebruiken van uitspraken van Pippi Langkous die je op het internet vindt, omdat deze zomaar niet oorspronkelijk van haar zouden kunnen zijn.


Jørgensen, Martin. “Det har Pippi aldrig sagt”. Hjørring Bibliotekerne, 15 april 2021, https://hjbib.dk/nyheder/tillykke/det-har-pippi-aldrig-sagt, geraadpleegd op 2-3-2023

Van Wijnen, Marloes. “Deze beroemde uitspraak van Pippi Langkous deed ze zelf… precies nooit?” Linda. 6 oktober 2022, www.linda.nl/lifestyle/films-series/beroemde-quote-niet-van-pippi-langkous, geraadpleegd op 6-3-2023.

Geschreven door