Noordse films – Voorjaar 2023

Scandinavische producties weten vaak de Nederlandse bioscopen wel te vinden. Ook de komende maanden verschijnen er weer enkele spannende Noordse titels op het witte doek!

Foto: Alex Litvin https://unsplash.com/photos/MAYsdoYpGuk

Dit artikel werd gepubliceerd in januari, sommige van de besproken films kunnen alweer de bioscoopzalen verlaten hebben. Van de Oscar-inzendingen wisten Holy Spider en Walad Min Al Janna de shortlist te bereiken, maar hebben niets gewonnen.

Nu in de bioscoop

A Man Called Otto (2022)

Still uit A Man Called Otto (Foto: Sony Pictures)

Regie: Marc Forster

Als een niet-Amerikaanse film of boek populair is, dan volgt er logischerwijs een Amerikaanse remake. Na de fraaie Zweedse versie En man som heter Ove, verruilen we Rolf Lassgård voor zijn Amerikaanse tegenhanger: Tom Hanks. De trailer belooft een werk met een vergelijkbaar karakter, maar het is nog de vraag of de bekende Volvo vs Saab scène uit het origineel te evenaren valt.

A Man Called Otto is vanaf 9 februari in de bioscoop

Vanskabte Land (2022)

Still uit Vanskabte Land (Foto: Scanbox)

Regie: Hlynur Pálmason

Na het succes van Hvítur, Hvítur Dagur keert Pálmason terug met een nieuw meesterwerk. In Vanskabte Land volgen we een jonge Deense priester die naar een afgelegen deel van IJsland reist om daar mensen te fotograferen en een kerk te bouwen. Pálmason zijn werk kenmerkt zich door prachtige weergaven van het IJslandse landschap, maar je moet wel bereid zijn om er even goed voor te gaan zitten, want Pálmason staat niet bekend om zijn vlotte regie.

Vanskabte Land is vanaf 16 februari in de bioscoop.

Noordse Oscar inzendingen

Na de winst van beste internationale film voor de Deense film Druk in 2021, gooit ook nu de Noordse regio hoge ogen met enkele spannende Oscar-inzendingen. Holy Spider lijkt op moment van schrijven de grootste kanshebber, maar ook de andere titels zijn zeker de moeite waard.

Noorwegen: Krigsseileren (2022)

Still uit Krigsseileren (Foto: Mer Film)

Regie: Gunnar Vikene

Met Krigsseileren is de lat voor Noorse films wederom een stukje hoger gelegd. De duurste Noorse productie allertijden is inmiddels al door meer dan 700.000 Noren gezien en heeft in ieder geval binnenlands gescoord. De film volgt het verhaal van de schipper Alfred (Kristoffer Joner) die midden op de Atlantische Oceaan zit met zijn crew op het moment dat de Tweede Wereldoorlog losbarst.

Denemarken: Holy Spider (2022)

Still uit Holy Spider (Foto: Sphere Films)

Regie: Ali Abbasi

In het najaar van 2022 had Holy Spider een succesvolle periode in de Nederlandse bioscopen. De Deense inzending is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van journalist Rahimi (Zar Amir Ebrahimi) die onderzoek doet naar een reeks moorden op prostituees. De film gaat scherp in op onderwerpen als religieuze overtuiging, gebrek aan emancipatie en geweld.

Zweden: Walad Min Al Janna (2022)

Still uit Walad min Al Janna (Foto: Cinéart)

Regie: Tarik Saleh

Adam, de zoon van een visser, krijgt de grote eer om te kunnen studeren aan de Al-Azhar universiteit in Caïro. Zodra hij daar aankomt, ontvouwt er echter een politiek spel waarbij Adam als pion gebruikt wordt tussen de religieuze en politieke elite in Egypte. De film heeft op het internationale filmfestival van Cannes al de prijs binnengesleept voor beste script, dus hoe dan ook is deze film van Tarik Saleh al succesvol.

IJsland: Berdreymi (2022)

Still uit Berdreymi (Foto: Movie Meter)

Regie: Guðmundur Arnar Guðmundsson

Voor een klein land weet IJsland zich zeker goed op de kaart te zetten als het gaat om films. Met Berdreymi (Beautiful Beings), de tweede drama van Guðmundsson, heeft het land wederom een sterke productie afgeleverd. In Berdreymi volgen we de 14-jarige Balli, een buitenbeentje dat bij zijn drugsverslaafde moeder woont. Balli sluit een vriendschap met Konni, Siggi en Addi, waarvan de laatste vreemde visioenen blijkt te hebben over Balli’s stiefvader. Samen beleven ze allerlei bizarre avonturen en zoeken ze alle grenzen op.

Finland: Tytöt, tytöt, tytöt (2022)

Still uit Tytöt, tytöt, tytöt (Foto: Ilkka Saastamoinen)

Regie: Alli Haapasalo

Finland bereikte afgelopen editie voor het eerst de shortlist van de Oscars sinds Aki Kaurismäki’s Mies vailla mennelsyttä uit 2002. Met Tytöt, tytöt, tytöt is de kans niet onwaarschijnlijk om wederom de shortlist te bereiken. De film won de publieksprijs op het Sundance festival en was genomineerd voor een Zilveren Beer voor beste film in Berlijn. In de film worden drie tienermeisjes gevolgd tijdens de donkere winter in Finland.

Geschreven door