Julebord 2022: Scandinavische gerechten en Nederlands jeugdsentiment

Het jaarlijkse hoogtepunt van Nordoms Scandinavië-assimilatie is toch wel Julebord. Op een tactisch geplaatste vrijdag tussen de tentamens en kerst komt alles hier samen: Sankta Lucia, eten uit alle hoeken van de wereld en een vleug jeugdsentiment.

Foto: Gilles Tijmes

Hoewel onze Noordelijke vrienden het niet altijd eens zijn over de tradities rondom Julebord (of julefrokost/julbord, daar gaan we al), is er bij Nordom een hybride vorm ontstaan waarbij volgens de kerstgedachte iedereen wel tevreden kan zijn. Allereerst door de gasten zelf los te laten gaan in de keuken en/of supermarkt. Geen discussie om of er nou ribbe, risengrød of misschien lutefisk op tafel moet liggen, maar in plaats daarvan een gevarieerde lijst van cuisines die men normaliter nooit naast elkaar ziet liggen. De smaaksensatie van Indische gehaktballetjes of aardappelsalade met de geur van kipnuggets van de Mac is niet te evenaren.

Voordat het echter tijd is om toe te slaan, wordt eerst nog even tien dagen na dato Sankta Lucia gevierd. Onder leiding van derdejaars Rick, tevens Lucia, komt het koortje met Daniek, Bob en Eliza naar binnen geschuifeld onder de welbekende klanken van ‘Sankta Lucia’. Met Kyra op de viool heeft het Luciakoor het voor elkaar gekregen om na wekenlang elke vrijdagochtend bikkelen een winterse selectie onder de knie te krijgen. Voor de boekhouding bestond de lijst met nummers uit Sankta Lucia, Goder afton i denna sal, Lucia hon kommer, Staffansvisa från Orust, Så mörk är natten, Himlen hänger stjärnsvart, Staffansvisa från Norrland en Nu har vi ljus här i vårt hus.

Foto: Gilles Tijmes

De zeer Zweedse selectie van Sankta Lucia maakte het gebrek aan lingon goed op de lange tafel met gerechten. Met traditionele gerechten zoals æbleskiver en risalamande was Denemarken goed vertegenwoordigd. Noorwegen ontbrak in z’n geheel, maar met de recente ontwikkeling dat de Noorse cuisine onderaan staat op de wereldranglijst is het te snappen dat niemand zich er aan gewaagd heeft. Sterker nog – Finland was met twee gerechten (karjalanpiirakka en runebergstårta) beter gepresenteerd. Aan de Noren dus het verzoek om volgend jaar met enkele
culinaire… hoogtepunten te komen.

Tijdens de uitbuikperiode wordt duidelijk wat er gebeurt als je een groep Scandinavië-nerds uit dezelfde generatie bij elkaar zet. Lichtelijk gestimuleerd door wijn en oorlogsvoering in de wachtrij van Spotify, begint er uiteindelijk een beweging te ontstaan met zuidelijk jeugdsentiment. Je kunt de Scandinavisten straks wel uit Nederland halen, maar je haalt de jeugdliefde voor Karen, Kristel en Kathleen niet uit de Scandinavist. De enige artiest die misschien wel net zo vaak voorbij kwam als K3 is Carola. En kom op: intussen kunnen we wel zeggen dat Säg mig var du står wel het onofficiële Nordomlied is geworden.

Geschreven door