Een bezoek aan de
Scandinavische kerstmarkten
in Rotterdam

Verslag van het bezoek aan de Scandinavische kerstmarkten door Nordom in 2022.

Op 19 november om 11 uur verzamelden acht leden, onder wie het voltallige Nordom-
bestuur, zich op Rotterdam Centraal om de Scandinavische kerstmarkten te bezoeken. De looptocht door Rotterdam begon bij het Finse Huis. Een plek waar het hele jaar door allerlei Fins-gerelateerde activiteiten worden georganiseerd. Ook is er een kleine supermarkt met een café-gedeelte in het gebouw. Hier worden een heleboel producten en vers gemaakte lekkernijen uit Finland verkocht. Vooral de karjalanpiirakka en Finse mosterd bleken een hit te zijn. De sfeer zat er na de eerste stop goed in.

Hierna vervolgde de wandeling naar de Deense kerk, waar het ontzettend druk maar gezellig was met allerlei Deens gemurmel om ons heen. We werden verwelkomd door een aardige man met peberkager, waarna we ons naar het kerstmarktgedeelte snelden. Hiervoor moesten we ons eerst langs het buffet wurmen, waar veel Deense vijftigplussers van aan het genieten waren. De Deense kerk was duidelijk erg populair en dat maakte dat wij ons haastig naar de volgende stop snelden.

De Deense Kerk; foto: Amber van den Boomgaard

Dit was verreweg mijn persoonlijke hoogtepunt van de dag: de Noorse Zeemanskerk. Inmiddels was het lunchtijd en dus besloten we om eerst de Vaffel-tent buiten te bezoeken. Hier was een Noorse dame de bekendehartvormige Noorse wafels en gløgg aan het verkopen. Dat was een genot. Binnen hing er een gemoedelijke sfeer en werden we verrast door het mooie houten klassiek Noorse interieur. Ook hier werden kleding, authentiek voedsel en verse lekkernijen verkocht. Een klein groepje waagde zich zelfs nog aan de loterij en de tombola.

Na de Noorse kerk gingen we door naar de laatste stop: de Schotse kerk met daarin de Zweedse kerstmarkt. Hier werden wij overvallen met de geur van svenska korv – al denk ik eerlijk gezegd dat het gewoon UNOX knakworsten waren – en konden wij binnen genieten van allerlei andere Zweedse lekkernijen en producten zoals naamdagenkalenders, handgemaakte kaarten en kerstversiering. Deze kerstmarkt was de kleinste van de vier, maar dat mocht de pret niet drukken; velen vielen in de prijzen bij de tombola. Zo won Eliza Baartman een handgemaakte eland van hout. Al met al was het een geslaagde middag in Rotterdam en hopelijk besluit het volgende bestuur volgend jaar weer terug te komen!

Dit artikel is geschreven door Lena van Beek, student Scandinavië Studies.
Lena was in 2022/2023 Secretaris van Nordom.

Geschreven door