Stream je eigen Scandi bioscoop

Over 58 dagen is het zomer! We moeten nog even wachten, en soms is het fijn om een uurtje of twee te ontsnappen aan het wachten. Daarom heb ik mij gewend tot de streamingdiensten. Eindeloos kijken; het kan gewoon. Om alvast in de zomerse stemming te komen heb ik een aantal films (en één serie) verzameld die je thuis op de bank kunt kijken. Hopelijk houd je er geen vierkante ogen aan over.

Als eerste op het lijstje staat Ung flukt uit 1959. Deze film is geregisseerd door Edith Carlmar, een Noorse regisseuse die films maakte van 1949 tot 1959. Ung Flukt, Carlmar’s laatste film, was de eerste hoofdrol van Liv Ullman. Zij zou later de wereldberoemde muse van Ingmar Bergman worden. Ung Flukt gaat over een zomerse liefde met als belangrijk thema seksualiteit. Gerd, gespeeld door Ullman, rent weg van huis samen met haar vriendje. De positie van Gerd, een jonge vrouw, wordt in de film op een genuanceerde manier belicht vanuit haar seksualiteit. Door sommigen wordt Ung flukt daarom vergeleken met Ingmar Bergman’s Sommaren med Monika (1953). Die film was vormend voor Den svenska synden, een begrip uit de filmwereld die de vrije seksualiteit van de Zweedse cinema omschrijft. Ung flukt kun je streamen op Mubi, een streaming platform voor arthouse films. Maar je kunt de film ook op YouTube bekijken. 

Van een Noorse dramafilm gaan we over naar Att angöra en brygga. De Zweedse comedyfilm uit 1965 speelt zich af aan de scherenkust van Stockholm. Het verhaal gaat over een vriendengroep die hun boot probeert aan te meren om hun zomervakantie te vieren. Ze krijgen hulp van een excentrieke buur, dit gaat echter niet zonder slag of stoot en zorgt voor komische momenten. In deze Zweedse film acteert én zingt jazz-zangeres Monica Zetterlund. Hieronder kun je luisteren naar de mooie zang van Monica, in het gelijknamige titelnummer Att angöra en brygga

De volgende aanrader is geen film maar een serie en kun je streamen op NPO Start. In het Engels heet deze serie A wedding, a funeral, a christening, maar de Zweedse titel is Bröllop, begravning & dop. Het verhaal (en de titel) lijkt een beetje op Four Weddings and a Funeral, maar in dit geval staan er twee families centraal in plaats van een vriendengroep. Op de dag van de zomerse bruiloft van Sunny en Meja gebeurt iets wat voor een wending zorgt in de levens van de familieleden. De serie is verrassend en leuk om naar te kijken. Hieronder kun je de trailer zien.

Als laatste kun je op Netflix de Zweedse comedyfilm kijken Sos – en segelsällskapsresa (1988). De fabrieksarbeider Stig-Helmer Olsson en zijn Noorse vriend Ole komen tijdens hun midzomervakantie per ongeluk terecht bij een hoop rijke vakantiegangers aan de scherenkust van Stockholm. Door een hoop toeval vieren Ole en Stig-Helmer midzomer samen met de rijkelui en komen ze in gekke situaties terecht.

Veel kijkplezier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Finlands sak var vårs

Tijdens mijn lessen Zweeds 4 werd ik vorig jaar wel grappend ‘Finland-guy’ genoemd, maar nu moet ik toch toegeven dat mijn...

Nederlandse Lattepappa’s

Een groepje Zweedse mannen zit rond een tafel en luistert aandachtig naar een oudere man in een wit-blauw-geruit bloesje. Sommige...

Stream je eigen Scandi bioscoop

Als eerste op het lijstje staat Ung flukt uit 1959. Deze film is geregisseerd door Edith Carlmar, een Noorse regisseuse...

De koning van Stavanger

Foto: CC BY-SA 4.0: Cavernia https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0, via Wikimedia Commons Luister dit artikel als podcast.Music: www.purple-planet.com Als het om klimaatpolitiek gaat,...

Het belang van referentiemateriaal uit het Noorden voor de mode- en kostuumgeschiedenis

Heel af en toe wordt er een jurk van een Zweedse koningin of een Groenlandse Inuit anorak (een jas met...

april 2021
M D W D V Z Z
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Hej hej!

Bedankt voor het belanden op onze site. Ik zou het erg appreciëren als u deze site zou willen delen met uw mede scandinavië-liefhebbers en ons zou willen liken op facebook. Alvast bedankt. Met de aller aller vriendelijkste groeten,

Imme Smits

Hoofdredacteur en voorzitter Noorderlicht