Moeten we gewoon bloot?

Gewoon. Bloot. is een nieuw televisieprogramma voor kinderen. Het is heel simpel; volwassenen gaan gewoon bloot en kinderen stellen daar vragen over. Maar wat heeft dat eigenlijk voor zin?

Iedereen heeft een lichaam. Hopelijk voel je je daar fijn in, maar dat is niet voor iedereen het geval. Zeker als je lichaam verandert kan het moeilijk zijn om daar mee om te gaan. Ik kan me nog herinneren dat ik me tijdens de puberteit ontzettend slecht voelde over mijn uiterlijk. Ik dacht dat ik er op een bepaalde manier uit moest zien en het was frustrerend om niet aan dat plaatje te voldoen.  Voor kinderen die diezelfde fase ingaan is het volgende programma bedoeld; Gewoon. Bloot. In het kinderprogramma gaan volwassenen uit de kleren om de vragen van kinderen uit groep zeven en acht te beantwoorden. Misschien klinkt de opzet van de serie wat intens, maar het gebeurt allemaal in een veilige en open omgeving, de kinderen weten van te voren wat er gaat gebeuren en mogen op elk moment stoppen.  

Gewoon. Bloot. is gebaseerd op een Deens programma genaamd Ultra Smider Tøjet. Net als in Nederland veroorzaakte de originele serie het een en ander aan ophef. Toch won het een prijs voor het beste Deense kinderprogramma in 2019 en is er inmiddels een tweede seizoen gemaakt. In Nederland is de televisieserie is nog niet eens uitgezonden en er is nu al veel commotie over, ook vanuit de politiek. Thierry Baudet vindt bijvoorbeeld dat het programma “aanschurkt tegen het promoten van pedofilie”. Maar dit klopt helemaal niet, want het programma is niet seksueel. Er komen geen seksuele handelingen in voor, het is enkel een informatief programma voor kinderen. Waarom worden lichamen eigenlijk zo vaak geseksualiseerd? Dat is namelijk niet de enige functie van het menselijk lichaam. Gewoon. Bloot. gaat gewoon over lichamen zoals ze zijn.

Ook Kees van der Staaij is fel tegen het programma. Hij zegt “Gewoon. Bloot. Is niet normaal. En moet dat ook niet worden.”. Maar Kees, zijn de gefotoshopte lichamen op sociale media wel normaal? En de dunne, afgetrainde lichamen die te zien zijn in Hollywood en in de modewereld? Realistischer, veiliger en openhartiger dan dit programma wordt het aanbod niet. Zoveel kinderen snappen hun veranderende lichaam niet en willen simpelweg hun eigen lichaam en die van anderen beter begrijpen. Er zijn dan ook heel wat kinderen die daarover naar de kindertelefoon bellen, vaak met een angstig gevoel. Pas als we de schaamte uit de weg gaan en een open gesprek voeren over onze lichamen kunnen we beginnen met van ons eigen lichaam te houden.

Dit programma is bedoeld om een positiever zelfbeeld te creëren bij kinderen. Het wordt steeds makkelijker om een beeld te bewerken met apps als fotoshop. Dit soort bewerkte beelden zie je ook voor een groot deel op sociale media. Omdat er zoveel jonge kinderen op sociale media zitten is het een goede zaak om hen te herinneren aan wat echt is en wat nep. Het ideaaltype vrouwen- én mannenlichaam zien we vaak in de media, maar slechts een heel klein deel van de bevolking ziet er daadwerkelijk zo uit. Hoe meer verschillende lichamen we zien, hoe beter we onszelf daarin kunnen herkennen.  Dat draagt hopelijk bij aan minder schaamte, misschien zelfs wel liefde, voor ons eigen lichaam.  

Ik vind het goed dat kinderen worden blootgesteld aan hoe verschillend iedereen eruit kan zien. Het is verfrissend om ‘echte’ naakte lichamen te zien in de media, in plaats van een ideaalplaatje. Hoe kijk jij naar je lichaam? Probeer eens je kleren uit te doen en goed te kijken naar wat eronder zit. Kijk eens hoe hard je lichaam vecht om je in leven te houden. Hoe zacht en knuffelbaar je bent. Hoe sterk en mooi je bent. Jouw lichaam is van jou en van jou alleen, dus leer het kennen want je bent prachtig! 

Geschreven door