Zo kom je deze winterweek door als een echte Scandinaviër

Scandinavië staat bekend om de ijskoude winters, maar in Nederland is het al een tijd geleden dat we zo'n dik pak sneeuw hebben gehad. Voorlopig blijft het hier ook nog wel even koud dus hebben we wat tips voor je om deze winterweek als een echte Scandinaviër door te komen!

Het is al een tijdje geleden dat we in Nederland zo’n dik pak sneeuw hebben gehad, om nog maar te zwijgen over de temperaturen die tot ver onder het vriespunt zijn gezakt. Een echte winter zoals deze zijn we helemaal niet meer gewend. Tegelijk met de sneeuwstorm liep het in de webshops dan ook storm op winterartikelen als schaatsen, winterkleding en snowboots. Daarnaast leven we ook nog steeds in een lockdown en zijn we nu nog meer op onszelf aangewezen. Door alle sneeuw en ijzel rijden de treinen niet meer en zijn de wegen onbegaanbaar: Nederland ligt plat. In veel delen van Scandinavië zijn deze winterse taferelen echter dagelijkse kost en kunnen ze er prima mee omgaan. Scandinaviërs weten maar al te goed hoe het is om elke dag door de sneeuw te ploeteren en de strenge winters te trotseren. Daar kunnen wij nog veel van leren. Omdat het hier voorlopig nog wel even koud blijft heb ik wat tips om deze winterweek als een echte Scandinaviër door te komen!

Ga naar buiten

Scandinaviërs staan erom bekend veel tijd in de buitenlucht door te brengen. Het maakt niet uit welk seizoen het is, men trekt eropuit om te sporten en van de natuur te genieten. Dit wordt ook wel friluftslivet (het openluchtleven) genoemd en zou bovendien ook goed voor de mentale en fysieke gezondheid zijn. Met dit koude weer is het dus ook belangrijk om actief te blijven en vooral lekker naar buiten te gaan. Maak bijvoorbeeld een mooie winterwandeling en geniet van de frisse lucht. Na al deze weken lockdown begon je standaard blokje om vast al een beetje te vervelen, dus dat laagje sneeuw zorgt net voor de juiste afwisseling. Dit winterweer is een mooie afleiding van de lockdown en mensen die normaal op wintersport zouden gaan kunnen toch nog een beetje aan hun trekken komen. Op veel plekken ligt er genoeg sneeuw om te sleeën of om een sneeuwballengevecht te houden en waarschijnlijk is het ijs aan het eind van de week dik genoeg om te schaatsen, mocht je een wandeling te saai vinden. Ik heb zelfs mensen zien langlaufen door de straten van Amsterdam, dus wees vooral creatief!

(bron: TijanaM, www.shutterstock.com)

Kleed je warm aan

Van al dat bewegen warm je ook lekker op, tenminste, als je de juiste kleding aan hebt. Een Zweeds gezegde luidt namelijk: ‘Det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder.’ (Er bestaat geen slecht weer, alleen slechte kleding) Zorg dus dat je kleding draagt die goed bij dit weer past, lekker warm en waterdicht. Een Noorse wollen trui bijvoorbeeld en misschien zelfs een skibroek. En vergeet vooral geen muts, wanten en sjaal. Oh, en schoenen met een goed profiel om uitglijden te voorkomen. Zo kun je net als de Scandinaviërs dit barre weer trotseren.

Ontspan in de sauna

Anders dan bij de meeste Scandinaviërs bevat de gemiddelde Nederlandse badkamer geen ingebouwde sauna. Als je toch een gelukkige eigenaar van een sauna of jacuzzi bent, is dit de perfecte week om daar gebruik van te maken. Naast dat het fijn is om na een koude wandeling lekker op te kunnen warmen en stoom af te blazen, is deze overgang van koud naar warm (en weer naar koud als je het precies volgens de regels wil doen) onder andere goed voor de bloedsomloop en het hart en kunnen je spieren goed ontspannen. Een warm bad kan natuurlijk ook!

 Hygge

Voor veel Nederlanders was dit winterweer waarschijnlijk een aangename verrassing, en zullen de bovenstaande tips goed van pas komen. Maar het kan natuurlijk ook zijn dat je de sneeuw en de kou maar niks vindt en dat je door deze donkere wintermaanden niet helemaal lekker in je vel zit. Dat is niet gek, in Scandinavië, waar de winters nog extremer zijn en de dagen nog donkerder, kampen veel mensen met depressieve klachten. Mocht je zelf ook een beetje last hebben van deze winterblues en liever niet de kou in willen, is het extra belangrijk om er binnen iets gezelligs van te maken. Het Deense concept hygge komt dan goed van pas. Een letterlijke vertaling naar het Nederlands is er eigenlijk niet, maar gezelligheid komt het meeste in de buurt. Steek wat kaarsjes aan, ga lekker op de bank zitten in een comfortabele outfit en met een zacht dekentje. Zorg voor een warm drankje en wat lekkere snacks. Er ontstaat zo heel simpel een knusse sfeer, waardoor je op en top Scandinavisch kan genieten. 

(bron: Romanova Elizaveta, www.shutterstock.com )

Haal bloemen in huis

Je kan het extra gezellig maken door je kamer met wat mooie bloemen op te fleuren. Zweden hebben tijdens de winter vaak tulpen in hun huiskamer staan. De bloemen zorgen voor wat kleur op deze donkere dagen en hebben ook een vrolijk effect op je humeur. Er bestaat zelfs een tulpanens dag (tulpendag) in januari waarop tulpen worden uitgedeeld.

Organiseer een fika

Een laatste tip is om een online fika te organiseren. Neem even pauze van het thuiswerken of studeren, nodig wat vrienden uit via zoom en praat onder het genot van een zelfgebakken kanelbulle en een kopje koffie (en onder een dekentje) gezellig bij.


Volg ons op instagram om meer te weten te komen over de fika die Nordom volgende week organiseert!

(bron foto bovenaan bericht: Nadezhda Kharitonova, www.shutterstock.com)

Geschreven door