In de keuken met Kyra: Blåbärspaj

In het halfjaar dat ik in Zweden studeerde, ben ik heel vaak naar cafeetjes geweest; ik kon het niet laten. Wat ik eigenlijk al wist, werd nogmaals bevestigd: Zweeds gebak is écht heel erg lekker. Ik wist al dat kladdkaka en kanelbullar ontzettend lekker zijn (zie de kopje "Recepten"), maar ik heb een nieuwe favoriet: de blåbärspaj.

Beeld: Kyra Hoogenboom

Een echte Zweedse klassieker, het liefste met een heerlijke warme vanillesaus eroverheen. De Zweden kunnen hier echt van smullen (bron: meerdere Zweden, waaronder één die naast mij drie stukken taart achter elkaar naar binnen schoof), en ik nu ook. Ik heb de taart ondertussen een aantal keer gemaakt en ik heb veel positieve feedback gekregen, dus het is tijd om het recept te delen. Het is heel makkelijk om te maken en je hebt maar een aantal ingrediënten nodig, dus bakken maar!


Vulling

  • 500 gram1 blauwe bessen (ik gebruik blauwe bessen uit de vriezer, die moeten dan wel een tijdje ontdooien)
  • 90 gram poedersuiker
  • 15 gram maïzena

Deeg

  • 150 gram (plantaardige) boter, plus wat extra voor het invetten
  • 170 gram kristalsuiker
  • 100 gram havermout2
  • 150 gram bloem
  • 0,5 theelepel bakpoeder
  • Snufje zout

  1. Verwarm de oven voor op 175°C op de heteluchtstand.
  2. Meng alle ingrediënten van de vulling goed met elkaar, totdat het er uitziet zoals op foto 1.
  3. Smelt de boter.
  4. Meng eerst alle droge ingrediënten van het deeg met elkaar en voeg dan de boter toe. Meng het goed met een lepel.
  5. Vet de taartvorm in met een beetje boter. Maak een dunne bodem met maximaal de helft van het deeg (foto 2). Veel Zweden doen dit niet en doen al het deeg boven op de taart, dus daar kan je ook voor kiezen.
  1. Doe nu de vulling in de taartvorm en verspreid deze goed.
  2. Verkruimel (de rest van) het deeg over de taart.
  3. Bak de taart 30 tot 40 minuten in de oven. Het deeg wordt niet echt bruin, dus haal de taart na maximaal 40 minuten uit de oven.
  4. Laat de taart een tijdje staan zodat deze hard kan worden, maar wacht niet te lang of warm de taart weer op: warm is de taart het lekkerste!
  5. Maak eventueel een vanillesaus voor over de taart, maar een bolletje vanille-ijs is er ook erg lekker bij!
1. De ingrediënten van de vulling gemengd
2. Een dun laagje deeg in een ingevette taartbodem
3. De vulling op de bodem
4. De taart afgebakken

  1. Liever iets meer dan minder 😉
  2. Laat je hier niet door afschrikken, de havermout past er echt goed bij!

Geschreven door